15 Eylül 2010 Çarşamba

Kazım Koyuncu ölümünün 5. yılında anılıyor

Karadeniz müziğini kendine has yorumuyla geniş kitlelere sevdiren sanatçı duruşu ile sevenlerinin kalbinde ayrı bir yeri olan Kazım Koyuncu ölümünün 5. yılında İstanbul’da iki ayrı noktada anıldı.

Karadeniz’in özgün ve hırçın sesi Kazım Koyuncu hem memleketi Hopa’da hem de İstanbul’da sevenleri tarafından anıldı. Mis Sokak’ta bir araya gelen Koyuncu dostları, ellerinde “Katil Çernobil bu kaçıncı ölüm”, “Karadeniz özgür bir sudur”, “Koyverdun gittın bizi” yazılı dövizler ve Kazım Koyuncu’nun fotoğrafları ile yürüyüşe geçti. Mis Sokak’tan Galatasaray Meydanı’na kadar sık sık “Katil çernobil bu kaçıncı ölüm”, “Kazım Koyuncu ölümsüzdür”, “Kazım ölmedi İstiklal’de yürüyor” şeklinde sloganlar atan grubun en önünde “Bu ölüm değil yıkımdır” yazan ve Koyuncu’nun birfotoğrafının olduğu pankart taşıyan grubun arkasında ise mavi fon üzerine Koyuncu’nun en sevilen şarkılarından biri olan “Ben sadeec ben olmak istiyorum” şeklindeki büyük bir pankart yer aldı.

‘Ölüm değil yıkım’

Galatasay Lisesi önüne kadar sloganlar ve alkışlarla yürüyen gruba, Beyoğlu esnafı da alkışlarla destek verdi. Galatasaray Meydanı’na gelindiğinde “Bu ölüm deği yıkımdır” pankartı yere bırakıldı ve pankartın üzerine mumlar ve karanfiller konuldu. Burada, basına konuşan Kazım Koyuncu dinleyicisi Sinan Avseven, Kazım Koyuncu’nun çevresel felakete karşı harekete geçen duyarlı bir insan olduğunu ve kanser forumlarına, kampanyalara katıldığını belirterek “Bu forumlardan bir yıl sonra ‘Benim en büyük fobilerimden biri’ dediği kanser pek çok hemşehrisi gibi onun da kapısını çalmıştı. Düne kadar kanserle mücadele ediyordu, bugün kendi trajedisini yaşamaya başlamıştı” dedi. Avseven, “Ölümünün ardından 5 yıl geçti, biz onu unutmadık. Onun yürüdüğü yoldan yürümek istedik onun sesi, onun şarkıları, onun duruşuyla. Birkez daha haykırıyoruz hidro elektrik santrallerine karşıyız, doğanın katliamına karşıyız, Munzur’da baraja karşıyız, Hasankeyf, Loç vadisi, Fırtına deresi ve dahalarının katliamına karşıyız” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından, Koyuncu’nun şarkıları ile Tünel’e kadar yürüyen grup, Tünel’e gelindiğinde yere çökerek şarkıları söylemeye devam etti. Ardından, Koyuncu’nun fotoğraflarından biri Tünel meydanında bulunan dev bir heykele asıldı. Grup, sessiz bir şekilde dağıldı

2 yorum: